2010. november 3., szerda

61. Történés - Csajszi néni meg a liszt

Rozál segélyes, a liszttől már egész fölfúvódott

Van nekünk ez a helybefalui segélyszervezetünk, a Helybefalui Összefogás, majdnem úgy hangzik, mint régen a téeszek neve, de eszt nem mindenki tuggya, hogy ez mi ez, ezek voltak a termelőszövetkezetek, amik nagyon jól műköttek, ahol mongyuk nem veszteséget termeltek, hanem búzát, kukoricát, egyebeket, meg még állatokat is tenyésztettek. Szóval ez a segélyszervezetünk elnöke a volt főkönyvelő, úgyhogy végülis nem olyan fura a nevük. Közeledik a karácsony, úgyhogy megint akcióznak. Megkerestek mindenféle másik segélyszervezetet, meg az Uniót, melynek mi is részesei vagyunk és minden külföldi összeköttetésüket is felhasználták, így jutottak eredményre. Ezek szerint minden rászoruló kap két kiló lisztet, egy zacskó háztartási kekszet, egy pár 50%-os acryl zoknit, tíz darab ötvenhat literes szemeteszsákot, egy doboz, kicsit nyomott oldalú kávéfiltert, egy műanyag szappantartót és egy összecsukható fogkefét. Remélem, örülni fog mindenki, bár az öreglányok nem tudom, hogy fogják a fogatlan ínyükkel elnyammogni a háztartási kekszet, ami tudvalevő, hogy teába-kakaóba nem, csak sósavba oldódik. Ugyanígy bisztos hasznos lesz az összecsukhat fogkefe is. Már előre hallom, mit fognak mondani a Márja-lányok, nem baj, jó hete lesz a papunknak, megyünk sorba gyónni. Már annyiszor montuk, hogy mi is segítünk a gyűjtésbe és legalább egyszer egy évbe ne ilyeneket kapjanak a rászorulók, hanem mongyuk korosztályra szabottan is nézzük meg, hogy minek örülnének. Egyszer osszunk már kávét, teát, csokoládét, kávé krémport, Vegetát, rizst, befőttet, savanyúságot, gyümölcsöt és legalább egy kiló húst. De ilyet nem szabad, nem tudom, hova van az fölírva. Aszt mongyák, hogy a rászoruló örüljön a lisztnek, ha nem örülül neki, az nem is igazi rászoruló. Énszerintem meg azt a kétszáz forintos lisztet csak kiszorittya valahogy a kicsi pénzéből, de a kávét meg a csokit csak nézegetheti a kirakatba. Nem beszélve arról, hogy ilyenkor minden jószándékú ember meg szervezet segíteni igyekszik. A nyugdíjasok is osztanak egyencsomagot, meg a nagycsaládosok, meg a siketek, a vakok, mozgássérültek egyesülete is, úgyhogy, ahol több generáció él együtt, annyi lisztyük lehet már otthon, hogy egy kisebbfajta malom megirigyelhetné őket. Ráadásul rá van írva a segélylisztre, hogy tovább nem adható, mert, ha megtuggyák, hogy kereskednek vele, akkor legközelebb nem kapnak majd csomagot. Őszintén szólva a saját tulajdonukkal aszt csinálnak, amit akarnak szerintem és a segélyesekről mér gondolják mingyár aszt, hogy a két kiló eladott vagy elcserélt lisztér alkoholt vesznek vagy kérnek. Lehet, hogy pont tojás kell nekik, hogy valamit tuggyanak is készíteni a még tulajdonukban lévő százötven kiló gabonatermékből. Néha nem értem a világot, de bisztos azér, mert balkezes vagyok.


13 megjegyzés:

  1. Hát, ha legalább az a liszt még fogyasztható lenne…

    Na és hol tűntessenek a lisztérzékenyek?

    A Dr. Hatkerbe a nyugdíjasok évekig kapták a karácsony előtti csomagot. Úgy hordták szét az úttör… izé, az aktivisták. Személyesen alá kellett írni. Volt, akinek negyedórába tellett kigyalogolni az ajtóba - de gyalogolt szegény, mert elúnta a csengetést. Aztán persze szencségelt. Mire a zaktivista: kelrikálisok is vagyunk? Akkor nincs csomag se! (Persze ez csak vicc.)
    Merhogy valami földön (vagy törvényen?) kívüli kitanáta ezt a nagyon P.C. (vagyishogy amerikásan mellébeszélő) kifelezést, hogyaszongya: Szépkorúak.
    Na, legyen nekik szép…

    VálaszTörlés
  2. Beus, Mormogi: jó a zösszhang, jó Benneteket olvani...Beus feldobja, Mormogi lecsapja...én meg csak bámészkodom...:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nem szédítem a Nyájas Olvasót:
    Nem írtam mást, csakis a valót…
    :-)

    VálaszTörlés
  4. ...amikor olvaslak Benneteket, akkor jövök rá, hogy Nektek a szavak, nekem a fakanál a titkos fegyverem....:-)

    VálaszTörlés
  5. Csak túl sok áldozatot ne szedjünk... :)

    VálaszTörlés
  6. Ameddig maradok a tollnál, ez a veszély nem fenyeget.
    A fakanál már más kérdés :-P

    (Gombapörkölt lesz vacso…:-D)

    VálaszTörlés
  7. Mormogi,
    tudod, hogy a toll veszélyes fegyver... Például, ha valaki vitriolba mártja :)
    Még jó, hogy volt annyi erőd, hogy szmájlit tégy a gombapöri ut

    VálaszTörlés
  8. Meg a szó is...

    Hogy a körguggolda-tollnok mibe mártja - azt inkább 6tyúk.
    Háromórás főzés? Akkor vagy puha lett, vagy püré :-D

    VálaszTörlés
  9. Mormogi, pont jó lett, csak mire megpucoltam a zöldségeket, meg a krumplit stb. az ment lassan.
    Meg jött egy kedves vendég - a tegnapi beszélgetés utózöngéjeként és hozott egy nagy képeslapot, amit többek között Angela Merkel is aláírt még 1977-ben. Egy helyi fiatalemberrel nagyon tetszettek egymásnak és kilenc hónapig leveleztek egymással. Ő is hátráltatott. Meg a gondolataim :)

    VálaszTörlés
  10. Szegény Angela... Lelkipásztor édesapját Hamburgból áthelyezték a Zendékába, alighogy megszületett... Nem irigylem a sok "Ossie" között...
    Akkor még csak 23 éves lehetett - velem együtt.
    És tessék: megint idegen tollakkal (nyomukkal) ékeskedik valaki :-D

    VálaszTörlés
  11. Igen, egyetemista volt, állítólag nagyon aranyos és tolmácsolást vállalt, mint sok más diáktársa.
    Abban az időben tőlünk is sokan dolgoztak az NDK-ban, főként pincérként. Az egyik fiatalember, amikor kilépett a munkahelye ajtaján és meglátta a sok falubelit kirakatot nézegetni, először nem akart hinni a szemének... :)
    Én 1978-ban úttörőtáborban voltam Schneebergben. Olasz kommunisták gyerekeivel voltunk egy épületben, mi, magyarok. Ha jól emlékszem, nem az ideológiai meggyőződésükért tetszettek az olasz fiúk :)

    VálaszTörlés
  12. " nem az ideológiai meggyőződésükért tetszettek az olasz fiúk :) "

    Ha már megemlítetted, akkor oszlasd is el a kétségeinket eltakaró felhőket...

    :-))

    Skandi

    VálaszTörlés
  13. Skandi,
    azért tetszettek az olasz fiúk, mert szépen tudtak énekelni :)))

    VálaszTörlés